Persbericht 2010: Zeemeerminnen Parade voor schone zeeën

Voor Schone Oceanen

Den Haag – Scheveningen, 21 juni 2010

Op 21 juni, midzomernacht, gaan tientallen deelnemers voor de eerste keer in de geschiedenis verkleed als zeemeermin, Spongebob, haai, inktvis, walvis of piraat op de Boulevard van Scheveningen paraderen voor Schoon Water en iedereen kan meedoen.

Schoon Water
De vervuiling van onze zeeën is wereldwijd een groot probleem. Het is actueler dan ooit, nu er sinds 22 april jl. elke dag 5.000 gallon ruwe olie de Golf van Mexico instroomt. Dit is gelijk aan het dagelijkse olieverbruik van ongeveer 85.000 auto’s. Buiten deze ramp voeren in Europa en elders in de wereld duizenden rivieren dagelijks ook een onafzienbare hoeveelheid afval mee naar ondermeer de Noordzee, de Middellandse Zee, de Atlantische Ocean, de Grote Ocean, etc. Deze afvalstromen komen door de verschillende zeestromingen samen in de Great Pacific Garbage Patch, een enorme ‘vuilnisbelt’ in de Stille Oceaan. De schattingen van de oppervlakte drijvend plastic op deze ‘vuilnisbelt’ lopen op tot wel twee maal de grootte van de Verenigde Staten’ (zie www.zeemeerminnenparade.nl/milieu).

Zeemeerminnenfestijn
Met de Zeemeerminnenparade in Den Haag, stad van vrede, recht en tradities, gaan wij jaarlijks aandacht vragen voor schoon (zee)water. Wij doen dat de komende jaren niet alleen met de Zeemeerminnenparade zoals in New York maar ook met de Zeemeerminnenrace en de Zeemeerminnenparty.

Tijdens de Zeemeerminnenparade (18-20:00) paraderen deelnemers van jong tot oud zo mooi mogelijk voor Schoon Water in de hoop “De mooiste Zeemeermin van Europa” (juryprijs) te worden. Aansluitend vindt de Zeemeerminnenrace (20-21:00) plaats waarbij deelnemers vanaf 12 jaar en ouder in een zomerse variant van de Nieuwjaarsduik met de staart tussen hun benen 100 m over het strand, 25 m door het water, kopje onder en weer terug moeten rennen om uitgeroepen te kunnen worden tot “De snelste Zeemeermin van Europa” (juryprijs).

Na de Zeemeerminnenparade en de Zeemeerminnenrace, als alle zeemeerminnetjes weer huiswaarts zijn gekeerd, kunnen deelnemers tijdens een spetterende Zeemeerminnenparty (21-02:00) dansen voor Schoon Water en het begin van de zomer.

Gehandicapten
De Zeemeerminnenparade, de Zeemeerminnenrace en de Zeemeerminnenparty zijn net als onze andere Schoon Water Evenementen goed toegangelijk voor gehandicapten. Zo zetten wij samen met Stichting Biesieklette (strandrolstoelen), Stichting Hof en Stichting Gdag (vrijwilligers) een aantal strandrolstoelen in opdat mensen met een lichamelijke beperking op 21 juni ook kunnen mee paraderen en/of racen.

Opbrengst
Deelname aan de Zeemeerminnenparty en Zeemeerminnenrace kost € 1,-. De opbrengst kan door de geweldige steun van Fonds 1818 volledig gedoneerd worden aan NWF’s Gulf Oil Spill Restoration Fund ter bestrijding van de BP Olieramp in de Golf van Mexico. Voor de Zeemeerminnenparty in Beachclub Peukie vragen wij additioneel € 12,50 waarvan € 5,- naar het bovengenoemde Fonds gaat, de rest is voor een heerlijke BBQ en een groot glas sparkling water.

Veiligheid
De Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade waakt samen met vrijwilligers van Stichting Aquarius, Stichting Hof en LazyWave over u en onze veiligheid tijdens de Zeemeerminnenparade en Zeemeerminnenrace.

Shoot the Mermaid NEW
Shoot the Mermaid is een spel waarbij je op jacht moet naar de Zeemeermin. Speciaal voor dit spel rijdt van 1 juni tot 21 juni in Nederland dagelijk een auto rond met in de achterbak een Zeemeerminnenstaart. Voorbijgangers die van de auto met Zeemeerminnenstaart een foto Twitteren naarwww.twitter.com/zeeparade maken elke dag kans op een HD digitale fotocamera.

———————————————————————————-

Contact:
Stichting Aquarius
Erik Van Loon
+316 3 826 5666
info@zeemeerminnenparade.nl

NOOT AAN DE REDACTIE
De Zeemerminnenparade en Zeemeerminnenrace is mogelijk door de geweldige steun van:
– Fonds 1818 (financieel)
 Stichting Biesieklette (strandrolstoelen)
– Stichting Gdag (vrijwilligers)
– Stichting Hof (vrijwilligers)
– Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (veiligheid)
– Lazywave (rescue divers)
– Beachclub Peukie (hospitality).

Stichting Aquarius
Stichting Aquarius zet zich verder wereldwijd in voor Schoon Water en Gehandicapten. Wij doen dat doormiddel van de open water zwemevenementen Rondje Noordereiland van 3 km in Rotterdam en het Rondje KNSM Eiland van 5 km in Amsterdam, de Schoon Water Fotowedstrijd ter eren van ons driejarig bestaan en de 15 km lange roeiwedstrijd de Piet Hein Cup van Delfshaven naar Delft. Meer informatie over onze Schoon Water Evenementen vindt u op www.stichtingaquarius.nl

Beelden
Tijdens de Zeemeerminnenparade en Zeemeerminnenrace worden professionele foto’s en filmbeelden gemaakt door onze eigen fotografen en cameramensen. U kunt persfoto’s van hen vrij gebruiken.